Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw

piątek, 1 kwietnia 2011

Ptasie mleczko

Lekkie, puszyste i kolorowe. Moja pierwsza wariacja z ptasim mleczkiem. 

Przepis na 6 porcji


-  3 galaretki w różnych kolorach
- 2 opakowania śnieżki (przygotowanie jak na opakowaniu)
- owoce sezonowe (w tym wypadku kiwi)

Wykonanie tych deserków jest trochę pracochłonne, ale za to wyglądają kolorowo i pięknie :)
Kolejno przygotowujemy połowę 1 galaretki, rozpuszczamy w 100ml wody, studzimy i dodajemy 1/3 przygotowanej bitej śmietany. Taką masę wylewamy na dno pucharków i czekamy aż stężeje. 
Kolejna warstwa to czysta galaretka w tym samym kolorze.
Następnie ponawiamy te czynności, aż każdy deser będzie miał potrzebną ilość warstw :)


Warstwy galaretki i ptasiego mleczka można dowolnie konfigurować wg własnych pomysłów :)


1 komentarz:

  1. Na zdjęciach jest mniej warstw, niż w przepisie, tak niestety wyszło, ze nie zmieściły się wszystkie ;)

    OdpowiedzUsuń