Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw

sobota, 2 kwietnia 2011

Francuskie ciasteczka

Dzisiejsze francuskie serduszka z jabłkami. Prosty przepis i pyszny efekt.



Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
-1 białko
-ok 700g jabłek
-7łyżeczek cukru
-pół łyżeczki cynamonu
-pół opakowania cukru wanilinowego

Przygotowanie:
  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i razem z odrobiną wody, cukrem i cukrem wanilinowym lekko podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto rozłożyć na stolnicy i foremką wykrawać serduszka.
  • Na blasze wysmarowanej tłuszczem wyłożyć serduszka, pozostawiając trochę miejsca pomiędzy nimi, bo trochę urosną.
  • Na każde serduszko położyć trochę gotowych jabłek.
  • Serduszka na wierzch należy trochę ponacinać nożem i położyć na jabłkach
  • W każdym ciasteczku złączyć brzegi obu serc np. widelcem.
  • Piec w ok.200 stopniach ok 10/15min.

1 komentarz: