Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw

piątek, 1 kwietnia 2011

Latte Macchiato

Latte Macchiato to napój mleczny powstały przez powolne dolanie kawy espresso do gorącego mleka z mleczną pianką. W ten sposób powstają 3 warstwy - mleko, kawa i mleczna pianka.  

Przepis na pyszną i efektowną kawę bez ekspresu :) 
Składniki:
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-70ml wrzącej wody
-150ml mleka (najlepiej 3% tłuszczu)
-łyżka cukru pudru

Mleko mocno podgrzewamy (może być w mikrofalówce na ok. 1,5-2min). Podgrzane mleko wlewamy do większego, wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę cukru pudru do mleka (nie słodzimy kawy).
Następnie ubijamy mleko za pomocą ubijaczki, tak aby powstała mleczna pianka w proporcji ok. pół na pół z mlekiem. Tak przygotowane mleko przelewamy wraz z pianką do wysokiej przeźroczystej szklanki. 
Następnie zaparzamy kawę. Może to być kawa rozpuszczalna lub zaparzona w kawiarce. 
Następnie przelewamy kawę do małego dzbanuszka. Delikatnie cienkim strumykiem wlewamy kawę w środek pianki. Kawa powinna zacząć tworzyć 'środkową' ciemną warstwę. 

Tak przygotowaną kawę należy podać z długą łyżeczką koktajlową lub rurką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz