Latte Macchiato to napój mleczny powstały przez powolne dolanie kawy espresso do gorącego mleka z mleczną pianką. W ten sposób powstają 3 warstwy - mleko, kawa i mleczna pianka.
Przepis na pyszną i efektowną kawę bez ekspresu :)
Składniki:
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-70ml wrzącej wody
-150ml mleka (najlepiej 3% tłuszczu)
-łyżka cukru pudru
Mleko mocno podgrzewamy (może być w mikrofalówce na ok. 1,5-2min). Podgrzane mleko wlewamy do większego, wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę cukru pudru do mleka (nie słodzimy kawy).
Następnie ubijamy mleko za pomocą ubijaczki, tak aby powstała mleczna pianka w proporcji ok. pół na pół z mlekiem. Tak przygotowane mleko przelewamy wraz z pianką do wysokiej przeźroczystej szklanki.
Następnie zaparzamy kawę. Może to być kawa rozpuszczalna lub zaparzona w kawiarce.
Następnie przelewamy kawę do małego dzbanuszka. Delikatnie cienkim strumykiem wlewamy kawę w środek pianki. Kawa powinna zacząć tworzyć 'środkową' ciemną warstwę.
Tak przygotowaną kawę należy podać z długą łyżeczką koktajlową lub rurką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz