Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw

piątek, 15 kwietnia 2011

Muffinki z bananami i czekoladą

Czekoladowe i bananowe zarazem.


Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
1/3 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
1 jajko
1/3 szklanki mleka

Dodatki:
Banan
pół kostki czekolady

Przygotowanie:
Wymieszać dokładnie osobno wszystkie składniki mokre i osobno wszystkie suche. Następnie wlać mokre do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie aż do połączenia składników.
Banana rozdrobnić widelcem. Można odrobinę dosłodzić masę bananową.
Do papilotek włożyć po 1 łyżce ciasta i po 1 łyżeczce masy bananowej.
Do pozostałej masy na ciasto wsypać pokruszoną czekoladę i kłaść po 1 łyżce na masę bananową.
Piec 20min w 200 stopniach.



2 komentarze:

  1. mufinek sie rozdupcył:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie:)ja upiekłam muffiny z przepisów kuchni Lida,wyszły równie pyszne.

    OdpowiedzUsuń