Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw

sobota, 16 kwietnia 2011

Kokosanki

Proste i szybkie w wykonaniu, jeszcze szybko się pieką i jeszcze szybciej znikają ;) Chrupkie na zewnątrz i lekko miękkie w środku, idealne do kawy. Mają mocno kokosowy aromat, po upieczeniu zapach unosi się w całej kuchni. 



Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/4 łyżeczki sody

Przygotowanie:
  • Masło rozpuszczam i studzę.
  • Jajka wbijam do miski i ubijam, po chwili dodaję cukier i wszystko razem ubijam na puszystą masę.
  • Zimne masło stopniowo wlewam do jajek.
  • Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam.
  • Następnie do masy dodaję mąkę i sodę i wszystko razem mieszam do połączenia składników.
  • Z tak powstałej masy mokrymi dłońmi formuję kokosowe kulki i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  • Kokosanki piekę ok 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (na termoobiegu). Mają mieć złoty kolor.
  • Gotowe można wystudzić na blasze, albo zdjąć używając łopatki i ostudzić na kratce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz