Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 60 g masła
- 100 g cukru
- 5 łyżek mąki
- 1/4 łyżeczki sody
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczam i studzę.
- Jajka wbijam do miski i ubijam, po chwili dodaję cukier i wszystko razem ubijam na puszystą masę.
- Zimne masło stopniowo wlewam do jajek.
- Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam.
- Następnie do masy dodaję mąkę i sodę i wszystko razem mieszam do połączenia składników.
- Z tak powstałej masy mokrymi dłońmi formuję kokosowe kulki i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Kokosanki piekę ok 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (na termoobiegu). Mają mieć złoty kolor.
- Gotowe można wystudzić na blasze, albo zdjąć używając łopatki i ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz