Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Lemon curd

Lemon curd - deser lub dodatek do deseru pochodzący z Anglii. Ma ciekawy smak, lekko kwaśny ale jednocześnie słodki.

 
Składniki:
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 85 g masła.


Przygotowanie:
  • Jajka, skórkę cytrynową i cukier umieścić w rondelku. Ubijać, aż masa będzie jasna i spieniona. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać pokrojone masło.
  • Postawić na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewać, często mieszając, aż masa zgęstnieje i prawie zacznie wrzeć (ale nie dopuścić do zagotowania) - około 10 minut.
  • Przetrzeć powstałą masę przez gęste sitko, żeby była gładka.
  • Przelać do miseczki, przykryć folią (położyć bezpośrednio na powierzchni, żeby nie utworzył się kożuch) i schłodzić w lodowce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz