Lemon curd - deser lub dodatek do deseru pochodzący z Anglii. Ma ciekawy smak, lekko kwaśny ale jednocześnie słodki.
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 85 g masła.
Przygotowanie:
- Jajka, skórkę cytrynową i cukier umieścić w rondelku. Ubijać, aż masa będzie jasna i spieniona. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać pokrojone masło.
- Postawić na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewać, często mieszając, aż masa zgęstnieje i prawie zacznie wrzeć (ale nie dopuścić do zagotowania) - około 10 minut.
- Przetrzeć powstałą masę przez gęste sitko, żeby była gładka.
- Przelać do miseczki, przykryć folią (położyć bezpośrednio na powierzchni, żeby nie utworzył się kożuch) i schłodzić w lodowce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz