Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia. George Bernard Shaw

sobota, 16 kwietnia 2011

Kokosanki

Proste i szybkie w wykonaniu, jeszcze szybko się pieką i jeszcze szybciej znikają ;) Chrupkie na zewnątrz i lekko miękkie w środku, idealne do kawy. Mają mocno kokosowy aromat, po upieczeniu zapach unosi się w całej kuchni. 



Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/4 łyżeczki sody

Przygotowanie:
  • Masło rozpuszczam i studzę.
  • Jajka wbijam do miski i ubijam, po chwili dodaję cukier i wszystko razem ubijam na puszystą masę.
  • Zimne masło stopniowo wlewam do jajek.
  • Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam.
  • Następnie do masy dodaję mąkę i sodę i wszystko razem mieszam do połączenia składników.
  • Z tak powstałej masy mokrymi dłońmi formuję kokosowe kulki i układam na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  • Kokosanki piekę ok 15-20min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (na termoobiegu). Mają mieć złoty kolor.
  • Gotowe można wystudzić na blasze, albo zdjąć używając łopatki i ostudzić na kratce.




piątek, 15 kwietnia 2011

Muffinki z bananami i czekoladą

Czekoladowe i bananowe zarazem.


Składniki suche:
1,5 szklanki mąki
0,75 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki mokre:
1/3 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
1 jajko
1/3 szklanki mleka

Dodatki:
Banan
pół kostki czekolady

Przygotowanie:
Wymieszać dokładnie osobno wszystkie składniki mokre i osobno wszystkie suche. Następnie wlać mokre do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie aż do połączenia składników.
Banana rozdrobnić widelcem. Można odrobinę dosłodzić masę bananową.
Do papilotek włożyć po 1 łyżce ciasta i po 1 łyżeczce masy bananowej.
Do pozostałej masy na ciasto wsypać pokruszoną czekoladę i kłaść po 1 łyżce na masę bananową.
Piec 20min w 200 stopniach.



czwartek, 14 kwietnia 2011

Tortilla

Najprostszy przepis na tortillę. Ja tak właśnie ją widzę i tak smakuje mi najlepiej.

Składniki (2-3 osoby):
  • 4 gotowe placki na Tortille (lub przygotowane własnoręcznie, przepis niedługo)
  • mała kapusta pekińska
  • ogórek
  • pomidor
  • sos śmietanowy (śmietana, sól, pieprz)
  • starty ser żółty
  • 1 pierś z kurczaka (ok 350g)
  • przyprawa gyros

Przygotowanie:
  • Mięso umyć i pokroić na małe kawałki i umieścić w misce. Dodać przyprawę gyros, doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Następnie usmażyć na patelni.
  • Pokroić kapustę, pomidora i ogórka.
  • Gotowy placek można lekko podgrzać na patelni i posmarować sosem. Następnie na placku umieścić trochę pokrojonej kapusty, ogórka, pomidora. Położyć kilka kawałków kurczaka i trochę sera.
  • Całość można polać sosem i zawinąć (w rulon lub kostkę).
  • Gotową tortillę można jeszcze opcjonalnie przypiec np. w opiekaczu.
  • Podawać z dipem czosnkowym.

wtorek, 12 kwietnia 2011

Deser z galaretką

pyszny słodki deser, niedrogi i mocno owocowy.
Uwielbiam truskawki ! Przepis na mały słodki deser.

Składniki na 5/6 porcji:
  • 1 czerwona galaretka
  • 300 ml gorącej wody
  • 250ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 banan
  • kilka truskawek
  • kilka winogron

Przygotowanie:
  • Galaretkę rozpuścić w wodzie i rozlać do 5 pucharków. Odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić razem z cukrem pudrem i rozłożyć do wszystkich pucharków.
  • Na śmietanę wyłożyć po 4 połówki winogrona, 4 plasterki banana i 4 plasterki truskawki.
  • Desery można udekorować małymi ciasteczkami, miętą i plasterkami pomarańczy.
  • Schłodzić w lodówce.

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Lemon curd

Lemon curd - deser lub dodatek do deseru pochodzący z Anglii. Ma ciekawy smak, lekko kwaśny ale jednocześnie słodki.

 
Składniki:
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 85 g masła.


Przygotowanie:
  • Jajka, skórkę cytrynową i cukier umieścić w rondelku. Ubijać, aż masa będzie jasna i spieniona. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Dodać pokrojone masło.
  • Postawić na garnku z gotującą się wodą. Podgrzewać, często mieszając, aż masa zgęstnieje i prawie zacznie wrzeć (ale nie dopuścić do zagotowania) - około 10 minut.
  • Przetrzeć powstałą masę przez gęste sitko, żeby była gładka.
  • Przelać do miseczki, przykryć folią (położyć bezpośrednio na powierzchni, żeby nie utworzył się kożuch) i schłodzić w lodowce.


poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Deser owocowy

Warstwowy deser z owocami.

Składniki na 2 porcje:
  • 7 truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 kiwi
  • 1 banan
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki lodów waniliowych
Przygotowanie:

  • Truskawki zmiksować na mus i włożyć do wysokich szklanek. Następnie włożyć po 3 łyżki jogurtu.(jogurt można zastąpić także ubitą, słodką śmietanką, deser wtedy jest słodszy, ale też bardziej kaloryczny :)
  • Kiwi obrać i także zmiksować i włożyć na warstwę jogurtu. To samo z bananem. Do musu bananowego można wcisnąć kilka kropel cytryny. 
  • Na wierzch ułożyć po 2 łyżki lodów i szybko zjeść:)

sobota, 2 kwietnia 2011

Francuskie ciasteczka

Dzisiejsze francuskie serduszka z jabłkami. Prosty przepis i pyszny efekt.



Składniki:
-opakowanie ciasta francuskiego
-1 białko
-ok 700g jabłek
-7łyżeczek cukru
-pół łyżeczki cynamonu
-pół opakowania cukru wanilinowego

Przygotowanie:
  • Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę i razem z odrobiną wody, cukrem i cukrem wanilinowym lekko podsmażyć. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ciasto rozłożyć na stolnicy i foremką wykrawać serduszka.
  • Na blasze wysmarowanej tłuszczem wyłożyć serduszka, pozostawiając trochę miejsca pomiędzy nimi, bo trochę urosną.
  • Na każde serduszko położyć trochę gotowych jabłek.
  • Serduszka na wierzch należy trochę ponacinać nożem i położyć na jabłkach
  • W każdym ciasteczku złączyć brzegi obu serc np. widelcem.
  • Piec w ok.200 stopniach ok 10/15min.

piątek, 1 kwietnia 2011

Ptasie mleczko

Lekkie, puszyste i kolorowe. Moja pierwsza wariacja z ptasim mleczkiem. 

Przepis na 6 porcji


-  3 galaretki w różnych kolorach
- 2 opakowania śnieżki (przygotowanie jak na opakowaniu)
- owoce sezonowe (w tym wypadku kiwi)

Wykonanie tych deserków jest trochę pracochłonne, ale za to wyglądają kolorowo i pięknie :)
Kolejno przygotowujemy połowę 1 galaretki, rozpuszczamy w 100ml wody, studzimy i dodajemy 1/3 przygotowanej bitej śmietany. Taką masę wylewamy na dno pucharków i czekamy aż stężeje. 
Kolejna warstwa to czysta galaretka w tym samym kolorze.
Następnie ponawiamy te czynności, aż każdy deser będzie miał potrzebną ilość warstw :)


Warstwy galaretki i ptasiego mleczka można dowolnie konfigurować wg własnych pomysłów :)


Latte Macchiato

Latte Macchiato to napój mleczny powstały przez powolne dolanie kawy espresso do gorącego mleka z mleczną pianką. W ten sposób powstają 3 warstwy - mleko, kawa i mleczna pianka.  

Przepis na pyszną i efektowną kawę bez ekspresu :) 
Składniki:
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej
-70ml wrzącej wody
-150ml mleka (najlepiej 3% tłuszczu)
-łyżka cukru pudru

Mleko mocno podgrzewamy (może być w mikrofalówce na ok. 1,5-2min). Podgrzane mleko wlewamy do większego, wysokiego naczynia. Dodajemy łyżkę cukru pudru do mleka (nie słodzimy kawy).
Następnie ubijamy mleko za pomocą ubijaczki, tak aby powstała mleczna pianka w proporcji ok. pół na pół z mlekiem. Tak przygotowane mleko przelewamy wraz z pianką do wysokiej przeźroczystej szklanki. 
Następnie zaparzamy kawę. Może to być kawa rozpuszczalna lub zaparzona w kawiarce. 
Następnie przelewamy kawę do małego dzbanuszka. Delikatnie cienkim strumykiem wlewamy kawę w środek pianki. Kawa powinna zacząć tworzyć 'środkową' ciemną warstwę. 

Tak przygotowaną kawę należy podać z długą łyżeczką koktajlową lub rurką.





Zaczynamy :)

No to zaczynamy :) Na początek przed pierwszym przepisem kilka słów o mnie. Uwielbiam gotować, wypróbowywać nowe przepisy i przede wszystkim zaskakiwać swoimi kulinarnymi 'dziełami' :)

Na blogu będę publikować w miarę na bieżąco swoje nowe wypróbowane przepisy a także już sprawdzone, do których często wracam :)